Szégyen a futás, de hasznos

A futás nem a vékony emberek számára fenntartott mozgásforma. Az elhízott emberek közül nagyon sokan futnak, hogy lefogyjanak, illetve, hogy karcsúak maradjanak. Azonban itt is fontos figyelni arra, hogy ha korábban még nem futottunk, akkor lassan induljunk neki, fokozatosan szoktassuk magunkat a kilométerekhez mivel a szervezetnek időre van szüksége ahhoz, hogy beálljon egy új működési rutinra, de egy-két futásprogramot könnyű létrehozni, még akkor is, ha nagyobb testsúllyal bírunk.

edzes-lkarnitin_2.jpg

Keressük fel orvosunkat!

Ha túlsúlyosak vagyunk, akkor a megerőltető testmozgás nem fog használni, sőt még okozhat egészségügyi gondokat is, ezért érdemes konzultálni az orvosunkkal és megkérdezni tőle, hogy futhatunk-e annak érdekében, hogy fittek és karcsúbbak legyünk. Ő ezután a valószínűleg a teljes fizikai állapotunkat, a vitalitásunkat, a vérnyomást és a pulzusszámunkat fogja ellenőrizni. Lehet, hogy ezenfelül megméri még a koleszterinszintünket, valamint más vizsgálatokat is elvégezhet. Kérdezzük meg akkor is az orvosunkat a futás helyességéről, ha ízületi gyulladástól vagy másféle egészségügyi problémától szenvedünk.

Ready, steady, go

Amikor el kezdünk futni, akkor először fontos tisztában lenni azzal, hogy csak akkor tudunk kitartóak lenni, ha megfelelően építjük fel a programot. Fontos, hogy hat-nyolc hetet szánjunk rá a ráhangolódásra, ezalatt tudjuk kiépíteni a kitartásunkat és így megerősödhetünk annyira, hogy ne legyen túlságosan megerőltető a futás maga.

Címkék: edzés, diéta