L-karnitin, egy újabb fontos "cucc"

L-Karnitinról fogok nektek (önöknek) elmélkedni. A biológiai-kémiai leírást a wikipédián tökéletesen el lehet olvasni. A lényeget vázolom fel, ami számunkra fontos.

Segíti a súlyzós, vagy önsúlyos edzés utáni regenerációt, enyhíti az izomszövet sérüléseit. Fokozza az izmok erőnlétét és hatékony az izomláz csökkentésében. Csökkenti a testzsír mennyiségét. Hozzájárul az egészséges szívműködéshez, fokozza a szívizom erőnlétét. Termékenység fokozó hatása van férfiakban. Csecsemők és kisgyermekek szervezetében korlátozott mértékű a karnitin termelése, ezért különösen a terhes és szoptató anyák L-karnitin igénye jelentősen megnő. Mivel az L-karnitint elsősorban a hús- és tejtermékek tartalmazzák nagyobb mennyiségben, a vegetáriánus táplálkozás a szervezet L-karnitin szintjének csökkenéséhez vezethet. Az immunrendszer legyengülésével, a krónikus kimerültséggel és az idős korral együtt jár a szervezet alacsonyabb L-karnitin szintje. Késlelteti a sejtek öregedési folyamatát. Cukorbetegség esetén fellépő perifériás idegrendszeri zavarokat csökkenti. Pajzsmirigy-túlműködés esetén jótékony hatású.

edzes-lkarnitin.jpg

Enyhítheti a potenciaproblémákat, javíthatja a közérzetet, különösen idősebb emberekben.

Az L-karnitin 2-3 grammos mennyiségben fogyasztva kedvezően befolyásolja a sperma minőségét, a sperma koncentrációt, és az összsperma számot.

Egy tanulmány szerint napi 2 grammnál több nem szívódik fel a bélből, mindenesetre célszerű több részletben bevenni a nap folyamán, hogy ne telítsük a felszívódásért felelős rendszereket.

Aemnnyiben egy grammot meghaladó fogyasztásra van szükség, az "halszagot" okozhat, a bélbaktériumok karnitin bontása miatt.

Természetes forrásai: a teljes tej, csirkemell, disznóhús, marhahús, kis mennyiségben egyes zöldségekben.

Címkék: edzés, diéta