Már megint a futás, már megint a paleo

Paleolit táplálkozás azt javasolja, hogy térjünk vissza azokhoz a táplálékokhoz, amik az ősember a paleolit korban fogyasztott. Vagyis ételeinket főként zöldségekből, gyümölcsökből és sovány állati fehérjékből készítsük el. Ez az étrend a futók számára is kiváló, még ha elsőre úgy tűnhet, hogy a finomított gabonatermékek, a tejtermékek és a nagy mennyiségű szénhidrát elfogyasztásának mellőzése negatív hatással lehet az energiaszintre és a teljesítményre.

edzes-fogyokura.jpg

Előnyök és hátrányok

A paleolit étrend előírja követői számára, hogy étrendünkből teljesen iktassák ki a gabonaféléket, a hüvelyeseket, a tejtermékeket, a sós és feldolgozott élelmiszereket, a keményítő tartalmú zöldségeket és ezek helyett fogyasszanak inkább gyümölcsöket, zöldségeket, gumókat és gyökereket, gombákat, sovány húsokat, halakat és kizárólag szálastakarmánnyal táplált állati húsokat. Ez az étrend a futók számára is előnyös, mivel ellátja szervezetét tápanyagokkal, úgy, hogy közben nem kell lemondania a szokásos teljesítményéről.

A futók egészségi állapota is javul, mivel a paleolit étrenddel csökkenthető a vércukorszint, a trigliceridszint, a koleszterinszint, javul a szív állapota, nő a teljesítmény és fokozódik az energiaszint (többet lehet futni). 

Aggályok

Sok kutató viszont azt állítja, hogy a sportolóknak magas glikémiás indexű szénhidrátokra is szükségük van, hogy bírják a futást. (Nemhiába a versenyeken azokat kapják) A paleolit diéta viszont nem engedélyezi a tészták, a kenyerek, a gabonafélék, a burgonya, stb. fogyasztását.

Címkék: edzés, paleo